Bardzkie Talarki – przepis i garść praktycznych wskazówek

Home/Przepisy/Bardzkie Talarki – przepis i garść praktycznych wskazówek

Bardzkie Talarki – przepis i garść praktycznych wskazówek

W dawnych czasach, gdy nie było książek kucharskich, powszechnie dostępnych bibliotek ani dostępu do internetu dobry przepis był zawsze kapitałem każdego bardzkiego piernikarza, który musiał go ciężko wypracować. W celu zdobycia tej wiedzy, jeszcze jako czeladnik, wiele podróżował i odbywał praktyki zawodowe na różnych stanowiskach, przede wszystkim w celu zapoznania się z recepturami regionalnych specjałów innych firm. Okres wędrówek czeladniczych trwał nawet 3 lata. Oczywiście czeladnik nie zawsze mógł poznać dokładny skład ciasta. Był on zawsze tajemnicą każdego mistrza piernikarskiego. Nawet jego pracownicy znali skład tylko na tyle ile było to niezbędne do zakresu ich pracy. Jednak to co było najważniejsze podczas tej kilkuletniej nauki to zdobyte doświadczenie. Doświadczenie pozwalało na wypracowanie własnego przepisu i zdobycie umiejętności wypieczenia finalnego produktu, która była niezwykle trudną sztuką. Każdy taki przepis był skrzętnie odnotowywany w specjalnym notesie, który był najpilniej strzeżoną tajemnicą. Do tego stopnia, że wielu piernikarzy trzymało go w sejfach.

W dzisiejszych czasach robimy jednak mały wyjątek od tej tradycji i udostępniamy Wam przepis na Bardzkie Talarki. Pysze, okrągłe, które świetnie sprawdzą się jako „kieszonkowe” dla wszystkich grzecznych dzieci 🙂 Pracując z tym ciastem na pewno zauważycie, że niektóre składniki będą trudne do zdobycia, proces jego przygotowania zajmie Wam kilka dni, a uzyskanie finalnego produktu będzie zapewne okupione kilkoma próbami. Nie poddawajcie się jednak! Zapewniamy, że nie ma nic przyjemniejszego niż cieszenie się własnoręcznie przyrządzonym regionalnym specjałem. Warto wtedy, na pocieszenie, wspomnieć dawnych czeladników, którzy podczas kilku lat ciężkiej pracy i nauki popełnili z pewnością nie jeden, a dziesiątki jeśli nie setki różnych błędów aby upiec Bardzkie Pierniki, których przyrządzenie zajmie Wam w najgorszym razie kilka dni. Powodzenia i smacznego! 🙂

Ciasto (składniki na około 75 sztuk):

  • 250g miodu
  • 250g cukru
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • 3 krople aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka Hirschhornsalz
  • 1 łyżeczka Potażu
  • 750 g mąki pszennej

Glazura:

  • 250g cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 300g połówek obranych migdałów

Przygotowanie:

  1. Podgrzewaj powoli miód, cukier i masło w małym naczyniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z „ognia” i poczekaj aż masa ostygnie.
  2. Roztrzep jajka i sól w misce za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Wymieszaj przyprawy, skórkę pomarańczową i aromat migdałowy. Połącz mieszaninę jaj i przypraw z przygotowaną wcześniej mieszaniną miodu, cukru oraz masła i mieszaj aż do utworzenia elastycznej, jednorodnej masy. Rozpuść następnie Hirschhornsalz i Potaż osobno w jednej łyżce wody. Dodawaj mąkę porcjami na przemian z rozpuszczoną Hirschhornsalz i Potażem zagniatając ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite i gotowe przykryj je i pozostaw aby odpoczęło przez 2 do 3 dni w temperaturze pokojowej.
  3. Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Posyp ciasto mąką, a następnie rozwałkuj na grubość około 1 centymetra. W cieśnie wytnij za pomocną szklanki kółka. Przygotuj blachę do pieczenia z papierem do pieczenia i umieść na nim wycięte talarki. Piecz w piekarniku przez 15 do 17 minut.
  4. Po wyjęciu z piekarnika niech ciasto ostygnie. Wymieszaj cukier puder z łyżką stołową soku z cytryny i trzema małymi łyżeczkami wody, a następnie posmaruj Bardzkie Talarki. Na wierzchu umieść połówki migdałów i pozostaw do wyschnięcia. Tak przygotowane Bardzkie Talarki umieść w szczelnej puszce poprzedzielane np. papierem do pieczenia. Najlepiej smakować będę po około 2 tygodniach.
By | 2017-10-10T20:55:18+00:00 3 Wrzesień, 2017|Categories: Przepisy|0 Comments

Leave A Comment